Sporten met elektroden: word ik geëlektrocuteerd?

Ferdi traint EMS BodyTec bij BodyLine in Zaltbommel

Sporten met elektroden doen we bij BodyLine met behulp van Miha Bodytec, een merknaam binnen EMS training. Tijdens een EMS training zorgen de elektroden voor extra weerstand. Dit maakt het sporten met elektroden zeer efficiënt; je spieren worden extra gestimuleerd in tegenstelling tot een normale fitness workout.

Sporten met elektroden is vergelijkbaar met de werking van het zenuwstelsel

Sporten met elektroden, ook wel weerstandstraining genoemd, is vergelijkbaar met de werking van ons eigen zenuwstelsel. Het klinkt misschien eng om te sporten met elektroden, maar dat is het niet. Ons lichaam verstuurt ook dagelijks miljoenen signalen via ons zenuwstelsel met als doel informatie van onze spieren te ontvangen en verwerken. Deze informatie heeft betrekking tot de staat waarin de spieren verkeren, het aanspannen van de spier, het maken van een beweging. Eigenlijk alles wat je met je lichaam doet wordt aangestuurd door impulsen vanuit je zenuwstelsel.

Het sporten met elektroden met behulp van EMS training maakt gebruik van ditzelfde systeem; de elektroden sturen via de aangesloten machine signalen naar de spieren en zenuwen met als doel deze te trainen.

Voor het lichaam maakt het niet uit of de signalen vanuit de hersenen of vanuit een machine komen. Simpele bewegingen voelen plotseling zwaar aan. Vergelijk het gevoel met zwemmen tegen de stroom in: het is absoluut mogelijk om vooruit te komen, maar het vergt meer inspanning en kost meer kracht dan met de stroom mee zwemmen.

Hoe werkt sporten met elektroden?

Voordat je kunt starten met de training moet je speciale kleding aan. Je draagt een set onderkleding als basis, wat gemaakt is van materiaal dat lijkt op thermo kleding. Het is speciaal ontwikkeld om de elektroden goed te geleiden.

Over deze onderkleding draag je een speciaal ontworpen vest, dat nat wordt gemaakt, ook voor een betere geleiding. Dit vest heeft elektroden op de borst, buik, boven- en onderrug. Tot slot gaan er aparte pads op je armen, benen en billen (over de onderkleding). Deze pads worden verbonden aan de machine. Je bent nu klaar voor de training.

Via de elektroden krijg je impulsen door je hele lichaam. Elke 4 seconden span je je spieren aan terwijl je een oefening doet, gevolgd door 4 seconden ontspanning. De hele training duurt 20 minuten en traint alle spiergroepen.

Sporten met elektroden maakt het mogelijk om een veel intensievere trainingsprikkel aan de spieren te geven. Zo kunnen er dan ook meer spiervezels geactiveerd worden dan bij normale krachttraining.

Sporten met elektroden in de praktijk

Tijdens een EMS training bepaal je zelf de intensiteit van de stimulatie; de trainingsprikkel doet geen pijn! Als je begint met EMS start je met de laagste prikkel. Tijdens de training wordt de intensiteit van de prikkel steeds wat meer opgevoerd tot de stand die maximaal is voor jou.

Heb je interesse om ook een keer te sporten met elektroden? Reserveer dan snel een persoonlijk proeftraining.

Deel dit nieuwsbericht

Scroll naar boven